Teknik: Stabila sökvägar

Vi har ganska länge haft stöd för adresser som fulcola.com/puma_cola. Det är ju trevligt och så, men det har varit en ganska ful lösning, där man ändå bara har skickats vidare till den betydligt fulare adress, i det här fallet fulcola.com/showcola.asp?id=100. När man ska ha en adress till en sida för att skicka till en kompis eller länka från ett forum är det ju mest naturligt att gå till sidan, markera adressen och sen kopiera den. Det har gjort att alla har länkat till den fula sortens adress.

Det hade kanske inte varit hela världen, även om vi tycker det känns lite dumt att visa ett sånt ansikte utåt. Men, det kan faktiskt leda till problem också. Värdet på ID i adressen hänvisar direkt till ett ID i vår databas, och eftersom det bara är ett löpnummer finns det egentligen ingen garanti att vi alltid kommer att ha kvar samma ID-nummer för varje colasort. Det har förekommit att vi har stuvat om saker och ting lite, och då pajar alla eventuella länkar till det gamla ID-numret.

Nu har vi byggt en bättre lösning där fulcola.com/puma_cola direkt visar sidan för Puma kola (och motsvarande för alla andra sorter förstås) utan att skicka användaren vidare. Vi kommer även att bygga om vår autolänkare som länkar colanamn i nyhetsposter (se bara: Curiosity cola) och kommentarer till de respektive colasorternas sida till att använda de fina adresserna . Vi kan behöva fila lite på den för att den ska vara så snabb som möjligt, men först vill vi se så att den funkar som den ska. Alltså, verkar något trasigt är vi som vanligt glada att få reda på det.

Ha en trevlig helg!

Skrivet av

1 kommentar

Martin Gunnarsson

Ja, jag har sett problemet med menyn på de snyggt länkade sidorna. Will fix! :-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *