Ubuntu cola

Ubuntu colaKaffekedjan Barista utmärker sig bland andra kaffehak genom att ha ett stort fokus på krav- och rättvisemärkta produkter. De kommer inom kort att börja sälja Ubuntu cola, som är något så ovanligt som en rättvisemärkt cola. Ubuntu är, förutom namnet på ett operativsystem, en afrikansk filosofi som handlar om att värna om andra, så det är ett väldigt passande namn.

Rättvisemärkningen är ett försök att motverka trenden att vi lyckligt lottade människor ska kunna köpa billiga saker på bekostnad av dem som producerar råvarorna. Rättvisemärkta råvaror produceras inte helt sällan av kooperativ där människor genom att samarbeta kan hoppa över en eller flera mellanhänder i försäljningen till det tillverkande företaget, och sånt gillar vi skarpt.

Ubuntu cola tillverkas av rättvisemärkt socker från Malawi och Zambia, och är enligt Barista mycket god. Colasorter som tillverkas i ett försök att göra nyttigare läsk brukar oftast sluta med äckligt blask, men rättvisemärkta produkter behöver alltså inte skilja sig från sina icke rättvisemärkta motsvarigheter på det sättet.

Barista säger:

33% av Ubuntus vinst går till projekt i Afrika. Sockerodlarna i Kasintula tjänar sex gånger mer än landsgenomsnittet tack vare Fairtrade. Det innebär knappt 30 SEK om dagen, men räcker för att bo i riktiga tegelhus med elektricitet, ha rinnande vatten och att kunna sända barnen till skolan.

Vi ska försöka få tag på en Ubuntu cola så fort som möjligt, och återkommer så klart med en recension. På Baristas hemsida kan man läsa mer om colan.

Tack till Anton Ohlsson som tipsade om den här nyheten!

Skrivet av

38 kommentarer

schmilblick

Jag har smakat den och den är faktiskt ovanligt god! Hade tidigare smakat “organic cola” som var det värsta jag druckit, så mina förhoppningar var låga. Men som sagt, mycket positivt överraskad!

Colaman

Jag testade Ubuntu cola igår och jag måste säga, som en cola drickare som inte kan dricka ngn annan cola (vilken som har cola på etiketten) än Coca Cola original så var denna Ubuntu cola riktigt god!

Markus

Nu börjar jag undra om de som kommenterat ovan druckit någon annan Ubuntu än den som finns på Barista i Uppsala?

Jag tyckte nämligen att den var närmast odrickbar.

Fanny

Den var faktiskt förvånansvärt god, hade trott att den skulle vara sötare, men den var väldigt lik vanlig CCC cola, definitivt ett mycket bättre alternativ än de andra som finns.

inkimar

Hej!

Såg detta idag på söder ( Stockholm ).
Som en Ubuntu GNU/Linux fantast så är det kul att se att ‘varumärket’ sprider sig. Då saknas det bara att Barista delar ut Ubuntu-skivor med kaffet (c;=

hälsningar, Ingimar

https://shop.canonical.com/

Mattias

Lite info ang Ubuntu.

Den finns ju som bekant på Pressbyrån och from nästa vecka på Coop, tyvärr så har ICA valt att vänta till v 32. Jag hoppas att jag själv har den hemma så fort som möjligt då jag tar in den direkt från levernatören.

//Mattias, Kvantum Munkebäck Göteborg

Mattias

Hej igen. Nu är det klart! Fredag eller Måndag får jag min första leverans med Ubuntu, förmodligen den första livsmedelsbutiken i Sverige (om man inte räknar med Pressbyrån)

Mattias

Nu har den kommit… :)

Ni är välkomna att handla.

Mattias, Kvantum Munkebäck

anonym

Vi har haft denna cola i några dagar på mitt jobb ( Willys Ortviken sundsvall )

Anonymous Coward

Såg den för första gången på Pressbyrån i Globen idag – blev tvungen att införskaffa ett ex. Tog lite bilder och la upp som pres bild på MSN – fick överväldigande gensvar. :)

Dricker jag läsk så dricker jag Coca-cola – men blev mycket angenämt överraskad av smaken. Var inte övertygad efter första klunken, men efter en halv burk så är jag säker på att jag kommer att köpa fler.

P.s. Jag sitter som Ubuntu-ist och jobbar med RedHat/CentOS hela dagarna som relativt nyanställd – en sån här burk pryder mitt skrivbord och väcker avund hos kollegor.

Rannva

Har smakat den, tyckte den var mycket godare än Coca Cola! Men det är väl också på grund av att något skumt händer med mina tänder när jag dricker Coca Cola så att det känns som om emaljen fräts bort.

Nu har jag bara hittat den i Pressbyrån i Helsingborg, men jag har gått till CityGross och bett dem att kolla upp drickan, lämnade en av mina burkar där och så. Hoppas att de börjar köpa in den :D

Pernilla

Tycker den är som de flesta coca cola-kopior, alltså väldigt söt.

Anders

Att snacka om “Coca-cola-kopior” är ungefär lika barnsligt som att snacka om spaghetti-kopior, etc. Det är en LÄSKEBLASK, för höge farao. För övrigt är Ubuntus coladryck mkt god. Kolsyrad och supersötad dricka, vilken den än är, smakar ju gott i vilket fall som helst.
Ubuntus initiativ är bara hedervärt, avstå Coca-colas drycker hädanefter. Det mår världen bättre av.

Martin Gunnarsson

Det beror egentligen på vad du menar med världen. Ubuntu cola görs av rättvisemärkt rörsocker från Afrika, precis som vi har skrivit i recensionen. När jag var hos Coca-cola frågade jag om just det här, och svensk Coca-cola skulle alrig kunna bli rättvisemärkt. Den är nämligen gjord på svenskt socker från betfälten i Skåne. Alltså, ja, Ubuntu cola bidrar till att några av världens fattigaste människor får det lite drägligare, men samtidigt måste sockret fraktas från afrika till England där colan tillverkas om jag minns rätt. Knappast miljövänligt.

Mikael

Jag skulle nog inte dricka Ubuntu cola om det inte vore så att jag körde Ubuntu på min dator. Men den är faktiskt inte riktigt lika söt som Coca Cola (enligt innehållsförteckningen i alla fall).

Anders

Literpriset i livsmedelshandeln är 30:-/litern, att jämföra med livsmedelshandelns priser på andra cola-märken på 2:50 – 20:- litern (beroende på förpackningsstorlek och märke).
Så mycket dyrare är det inte med rörsöcket och avgiften för rättvisemärkningen. Rider man på rättvisemärkningen för att öka vinsmarginalerna hos Barista?

Jimmy

Har du missat att en tredjedel av priset går till projektet i Afrika? Det är inte många företag som är så generösa. 10kr/burk = 3,33kr till projektet och 6,70 till företaget. Hade en liter Ubuntu-cola kostat 2,50kr så hade bara 83 öre gått till projektet och 1,68kr till företaget. Så det är inte bara Barista som tjänar på det lite dyrare priset. ;-)

Edvin

Tror du är lite optimistisk Jimmy.
Det står “33% av Ubuntus vinst”(om dom nu gör någon). Kanske butikens inköpspris är 6kr minus 5kr tillverkning, reklam, produktutveckling mm. 1kr vinst kavar ger 33öre till Afrika.
Jag tror min uträkning också är optimistisk.

Tycker ändå man bör stödja konceptet att odlarna ska få bättre betalt.

Sanna

Fick den här colan skickad på posten från företaget för att prova den och resencera den på vår blogg.
Åhnej, inte en till såndär äcklig “cola kopia” tänkte jag men blev förvånad över hur god den faktiskt är!

Sommarfräsch!!
TRY IT!

http://www.sannorna.se

Mattias

Inom kort lanseras ubuntun i en 50cl pet flaska. Var hittar ni den först? Jo! På Kvantum Munkebäck

/Mattias, Kvantum Munkebäck

Jimmy

Extremt god cola och vilket bra namn, “Ubuntu” som också det bästa os till datorer heter och kommer från språket Zulu och betyder “En person är en person bara genom andra människor” =)

Mattias

Som sagt innan så har 50 pet kommit. Ganska tråkig flaska. Nu har jag dock en bra nyhet… Ubuntu i 27,5cl glasflaska

Finns inom kort på Kvantum Munkebäck

//Mattias, Kvantum Munkebäck

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *