Teknik: Automatisk länkning av colanamn

Vi har sedan länge automatiskt länkat alla colanamn i nyheter, recensioner och kommentarer till respektive colarecension (så här: Fritz-kola). Det är en mycket viktig funktion för oss, eftersom den helt enkelt gör Fulcola mycket bättre. Vi slipper länka colanamn manuellt, vilket skulle vara extra jobbigt om vi skriver om en cola vi inte har testat än. Det skulle inte vara så kul att gå igenom alla gamla texter och leta efter referenser till varje ny cola. Den största vinsten är dock att alla era kommentarer länkas rätt, åtminstone så länge ni skriver colanamnen likadant som vi (stora och små bokstäver spelar ingen roll).

Jag har under våren snabbat upp den här funktionen rejält, vilket gjorde att alla sidor lästes in mycket snabbare. Men en sak har jag stört mig på ganska länge, och det är att alla förekomster av ett colanamn byts ut. Om man skriver om Coca-cola eller Pepsi kan man ju både mena företagen och smakerna, vilket gör att det kan bli väldigt mycket länkar i texten, vilket gör den svårläst. De senaste veckorna har jag därför byggt en ny automatlänkare som bara länkar den första förekomsten av varje colanamn i en text.

Varför slösar jag bort er tid med såna här onödiga detaljer? Jo, eftersom det här är en så betydelsefull funktion är det extra viktigt att vi får reda på om något inte fungerar som det ska, så att vi kan växla tillbaks till den gamla autolänkaren. Om du hittar ett colanamn som inte är en länk trots att det borde vara det uppskattar vi jättemycket om du säger till!

Skrivet av

2 kommentarer

Anton Zawaq

En sak jag har märkt är att om man skriver “Coca-cola lighten” så länkas man till Coca-cola. Men det var väl inte riktigt vad du syftade på.

Martin Gunnarsson

Det har du rätt i. Anledningen är att vi oftast inte vill länka till colanamn mitt i ord, vilket i stort sett helt beror på colan Tab. Den är så kort och består av en så vanlig bokstavskombination att det oftare blir fel än rätt. Vi skriver t.ex. order databas då och då, och om vi länkar colanamn mitt i ord blir det da[Tab]as, och det är ju inte så kul.

Det enda undantaget till den här regeln är bokstaven s. “Coca-colas” är alltså helt OK att skriva. Frågan är om det skulle funka bra att länka colasorter som efterföljs av “n” eller “en” också, för att fånga typ “Coca-colan” och “Coca-cola lighten” också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *