Världens coolaste läskautomat?

Coca-cola FreestyleAlla har vi väl någon gång blandat lite olika sorters läsk från en restaurangautomat, och det konceptet har Coca-cola tagit till vara på. I deras läskautomat Coca-cola Freestyle kan kunden själv blanda till inte mindre än hundra olika smaker via en pekskärm, vilket borde kunna göra alla utom de mest inbitna läskhatarna nöjda. Man kan söka bland läsk, juice, te och så vidare utifrån t.ex. koffeininnehåll eller näringsvärde, och det lär dröja ett bra tag innan man tvingas dricka någon av smakerna en andra gång. En sån här automat hade verkligen varit kul att prova, men de verkar bara finnas i USA. Nästa gång vi är i de krokarna får vi verkligen hålla ögonen öppna!

Läs mer om Coca-cola Freestyle här.

Tack till Sandra Schneiderman för tipset!

För övrigt har vi väldigt mycket annat på schemat just nu, vi ber om ursäkt till alla som har mailat oss men inte fått svar än. Oroa er inte, vi tar oss an mailskörden vilken dag som helst nu, på hedersord! :-)

Skrivet av

7 kommentarer

Niclas

Med tanke på att en del har svårt att välja mellan vanlig cola, light, zero, sprite eller fanta vid dagens läskautomater (jag till exempel:), hur långa skulle inte köerna bli till dessa?

Daniel

Väldigt coolt, men chansen att vi skall få se den här i betong-Sverige är nog lika med noll. Vi lever i ett land där inte ens Coke Blak lanserats ännu, trots att det dricks mest kaffe i hela världen här. Tyvärr får vi nog finna oss i att ha samma gamla smaker på samma gamla konsumhyllor, år efter år.

(svrt)

Chansen att automaten kommer hit inom den närmsta tiden är liten. Detta är ju delvis en demografisk testmaskin som ger Coca-cola en bra möjlighet att se inom vilka områden och regioner vissa typer av drickor säljas bäst, vilket kan användas till framtida produktlanseringar, inte bara i USA utan i resten av världen. USA är ju på ett vis en “mix” av världen. Att lansera en sådan maskin i Sverige skulle således vara rätt onödig ur det avseendet. Men omöjligt att det kommer senare är det ju inte..

Angående synen kring Sverige som “betong-sverige” och konservativt så är den bilden felaktig. Sverige är ett av de länderna som snabbt följer trenderna från New York, Paris, Los Angeles, London och San Francisco och svenskarna är i regel tidiga med nya trender, det går att se dels genom många undersökningar som forskare gjort men också genom att företag provlanserar produkter här, för att nämna Coca-cola så lanserade de sin Vanilla coke i Sverige som ett av de första länderna som fick drycken och även deras kaffe (Chaqwa)samplades här.

När det gäller Cola Bläk så är den stora anledningen till att den inte lanserades här att den inte fungerade särskilt bra i USA eller på andra marknader. Det är även så att bryggerierna genom Sveriges Bryggerier har vissa lanseringsfönster och antal produkter som kan släppas per lanseringsfönster, och då lanserar man självfallet produkter som man tror har en god chans att lyckas. Det är också en av anledningarna till varför vi i Sverige inte alltid får alla specialsorter av t.ex Pepsis utbud. I Coca-colas fall är det också så att huvudkontoret i Atlanta är de som i slutändan bestämmer vilka produkter som ska lanseras på olika marknader och de har efter misslyckandet i bland annat USA för Cola Bläk valt att inte lansera den hör.

Sen är uppgiften att vi svenskar dricker mest kaffe i världen felaktig, räknar man per capita och ser på de senaste siffrorna som kom ut (slutet av 2009) så är det fortfarande finländare som dricker mest koppar kaffe per person 3,5 koppar mot svenskarnas 3,2 koppar. Men vi ligger som god tvåa och vår kaffekonsumtion kan också ses som ett bevis på det jag skrev tidigare om svenskar och trender – vi anammade snabbt de kaffetrender som fanns i stora trendsettarstäder.

Jag

Att Sverige genom Sveriges Bryggerier skulle ha “vissa lanseringsfönster” har jag aldrig hört talas om och då har jag ändå jobbat rätt mkt med liknande uppgifter. Lanseringsfönster och bestämt antal artiklar gäller däremot för artiklar på Systembolaget, där är det ett helsike att komma med. Det är möjligt att Coca-cola och Pepsi mfl stora märken har lanseringsfönster, det vet jag inget om, men det är knappast något Sveriges Bryggerier styr över.

Martin Gunnarsson

Coca-cola har i alla fall lanseringsfönster, när jag var hos dem berättade de just detta. Jag fick intrycket av att det var en överenskommelse som gällde fler än bara Coca-cola, men jag tror inte de sa något specifikt om det.

Tobias

Om ni har planar på att åka dit och testa dom :) så verkar dom bara finnas i Södra Californien och i Atlanta såklart.

FRAMTIDEN

Här i framtiden sju år efteråt din artikel har vi fått en sådan automat på Gröna Lund! ;D

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *