Coca-cola energy

The only energy drink with great Coca-cola taste

Det finns två huvudkategorier av coladrycker med lite extra krut. Dels den mer klassiska vägen där man i princip skruvat upp koffeininnehållet i ett traditionellt colarecept och på så vis åstadkommit något i stil med Jolt cola eller Afri-cola, och dels colaversioner av olika energidrycker. Det förstnämnda blir ofta bra, det sistnämnda betydligt tråkigare. I rättvisans namn beror bedömningen så klart på vad man är ute efter, de colasmakande energidryckerna, exempelvis Nocco focus cola, vill kanske vara just en energidryck med en touch av cola snarare än en klassisk cola med energidrycksinnehåll. Man kan också tänka sig att ingredienserna energidryckstillverkarna vill ha i sina produkter helt enkelt har sina egna tydliga smaker som inte går att dölja i en traditionell cola.

Till vår förvåning fick vi se att Coca-cola nyligen lanserat en energidryck kallad Coca-cola energy som enligt burken ska vara den enda energidrycken med “great Coca-cola taste”. Det är svårt att veta på förhand om det innebär att colan smakar likt vanlig Coca-cola eller om man pratar om Coca-cola-smak i bredare termer. Låt oss ta reda på hur det ligger till!

Coca-cola energy säljs i de höga och smala burkarna som Red bull ursprungligen blev kända för här i landet. Numera säljs ju även Coca-colas övriga drycker i höga och smala burkar, men Coca-cola energy håller sig till 250 istället för 330 ml. Kanske rimligt med tanke på att den innehåller 320 mg koffein per liter. Burkens design skiljer sig tydligt från den vanliga Coca-cola-dito och pryds av ett snyggt vågigt mönster och en vertikal text som berättar att det extra spruttet i colan kommer från koffein, guarana och B-vitamin. På baksidan finns en iögonfallande varning för högt koffeininnehåll, den vanliga innehållsförteckningen etc. samt en förklaring av vad B-vitamin är bra för.

Vi knäpper upp burken. Doften som når oss genom den lilla öppningen är väldigt fruktig och påminner inte alls om Coca-cola. Så fort vi häller upp ett provglas ser vi en annan tydlig skillnad, Coca-cola energy är mycket ljusare än både Coca-cola och i stort sett alla andra colasorter vi har testat. Den skummar lite löst medan vi häller upp den, men så fort hällandet är klart är alla spår av skum som bortblåsta. En ström av glesa och ganska små bubblor får det att ringa lite svagt i glaset.

Smaken är oväntad och svårplacerad, och det står genast klart att Coca-cola energy absolut inte smakar som vanlig Coca-cola. Så vad smakar den då? Mycket citrus fast utan skarp syrlighet. Apelsin och söt citron. Kanske en flyktig nyans av pepparkaka någonstans längs vägen? Smaken är ganska godislik men med en svag och lite sträv beska i bakgrunden. Just den här beskan känner vi igen från Jolt cola och andra koffeinstinna drycker, och vi brukar gissa att det är koffeinet i sig som bidrar med den karaktären. Det finns en väl dold colasmak bland all citrus och sötma, men den bidrar framför allt med en rundhet snarare än en smak av cola.

Coca-cola energy är helt klart en energidryck med colasmak snarare än en vanlig cola med mycket koffein. Man har uppenbarligen gått in för att den ska tilltala inbitna energidryckskonsumenter och troligtvis inte ens försökt få den att smaka precis som vanlig Coca-cola. För att vara en energidryck är den väl skaplig, men som cola betraktat kan vi inte ge den ett särskilt högt betyg.

Trots att vi är inbitna kaffedrickare känns pulsen lite starkare efter bara en halv burk, för vår del räcker 250 ml alldeles utmärkt. Coca-cola tar säkert en del av energidrycksmarknaden med Coca-cola energy, inte bara från Red bull utan även från Monster som man står för distributionen av i Sverige. Till oss får de inte sälja fler burkar, vi håller oss till mer traditionella coladrycker.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 25cl
Inköpsställe:
Circle K, Malmö
Pris:
23,00 kr
Pris/liter:
92,00 kr

3 kommentarer

David

Jag skulle kalla den Trocacola. En blandning av trocadero och cola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *