Coca-Cola signature mixers smoky notes

Co-created by Max Venning, Master mixologist

Vi lever i en tid då det småskaliga och hantverksmässiga står högt i kurs. Detta gäller även i trendiga cocktailbarer runt om i världen, där själva arbetet med att skapa ens drink är en del av tjusningen. Är man då ett gigantiskt globalt företag gäller det att hänga med i svängen för att inte ersättas av finare och mer småskaliga alternativ, och Coca-cola har sannerligen lagt en del krut på just detta.

Deras vapen i kampen kallas Coca-cola signature mixers, och är en serie mixers avsedda att blandas med mörk sprit. För att ta fram sina smaker har man låtit ett antal kända mixologer experimentera fram olika smaksättningar under en workshop hos Coca-cola. Fyra av dessa har nu lanserats i Storbritannien; Coca-Cola signature mixers smoky notes, Coca-cola signature mixers spicy notes, Coca-cola signature mixers herbal notes och Coca-cola signature mixers woody notes. Var och en av smakerna presenteras dessutom med sin upphovsman vilket säkert är ett sätt att rida på deras status i branschen.

Vi har köpt in alla fyra smaker direkt från Storbritannien, och självklart får vi börja med nummer ett i serien – smoky notes. Denna smaksättning är skapad av Max Venning, en av två bröder som driver cocktailbaren Three sheets i London.

Precis som de andra smakerna i serien levereras Coca-Cola signature mixers smoky notes i en supertjusig liten retroflaska. Det finns många detaljer att nämna här, från det lilla papperssigillet över kapsylen till den härliga ingjutna loggan på flaskans baksida. Framsida innehåller mycket mer information än vi är vana vid från den lite mer glättiga läskedrycksvärlden. Här finns ett batchnummer som snarare är en numrering av de olika smakerna. Vi ser även att det är just Max Venning som har skapat smaken, komplett med hans signatur. Till sist finns en lista av ingredienserna som skiljer denna dryck från vanlig Coca-cola. I smoky notes är dessa ilang-ilang, ambrettefrö, perubalsam, ekextrakt och guaiacträ. Flera av dessa ingredienser används även vid parfymtillverkning, och vi inser snabbt att det inte rör sig om någon råbarkad rökkaraktär här utan troligtvis något mer aromatiskt. Vårt enda lilla klagomål på förpackningen är att pappret är lite väl vitt och småslarvigt ditklistrat. Det kunde ha varit bara en aning gult och suttit mer perfekt för ett klockrent helhetsintryck.

Naturligtvis nosar vi nyfiket i flaskan så fort vi har öppnat den och möts av en doft som är både träig och lite sött rökig, nästan åt rökelsehållet. Vi häller spänt upp ett glas. Ett glas är för övrigt precis vad flaskan på 200 cl räcker till. Färgen känns något mörkare än vanlig Coca-cola, men i övrigt är utseendet ganska likt. Samma lite glesa skum som försvinner undan lagom snabbt. Däremot ser den här colan mer kolsyrad ut, det verkar stiga upp bubblor från hela glaset och inte bara från några utvalda punkter. Väldigt inbjudande.

När vi tar vår första klunk känner vi tydligt hur den träiga doften smiter in i våra näsborrar och blandar sig med smakintrycken. Smaken är både lik och olik vanlig Coca-cola. Sötman är påtaglig men balanserad, och får utöver den klassiska colasmaken här sällskap av en sträv och lite kryddig mörk underton som påminner väldigt mycket om colans doft. Aromatiskt trä snarare än rök. Men namnet smoky notes är ädnå inte helt missvisande, det finns även en rökig ton som framför allt känns när man andas in genom munnen i glaset, men som smyger sig med när man tar en klunk och hänger med genom hela smakresan. De olika smakinslagen är perfekt balanserade och bildar en väldigt välsammanhängande helhet. Det enda som sticker ut från den välkomponerade kärnan är en svag örtig ton i slutet av klunken, men det gör bara smaken mer intressant och ser till att den inte blir allt för homogen.

Med 200 cl att röra sig med har vi inte möjlighet att både testa colan för sig själv och blandad med sprit på ett bra sätt, men vi droppar i lite mörk rom i den sista skvätten i glaset. Som väntat gifter sig smakerna utmärkt, rommen både förstärker och döljer colans smak. En hel flaska av denna tillsammans med en väl avvägd mängd lite lagom lagrad mörk rom hade nog kunnat ta Cuba libre till nästa nivå.

Vi hade höga förväntningar på den här colan, och Coca-cola levererar mer än väl. Coca-Cola signature mixers smoky notes funkar alldeles utmärkt även utan sprit, och blir då ett lite mer vuxet och exklusivt alternativ till vanlig läskedryck.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Glasflaska 20cl
Inköpsställe:
eBay
Pris:
-
Pris/liter:
-

2 kommentarer

Anders Grenhult

Otroligt! Nu tror jag nästan att jag har läst allt! Vilken märklig dryck denna mixer! Kan Fulcola tala om huruvida den kan användas tillsammans med någonting som inte innehåller alkohol, för oss som av olika anledningar inte dricker? Och dessutom, finns det någon chans alls att denna kommer att lanseras officiellt i Sverige för oss som inte har Fulcolas fantastiska kontaktnät…?

Martin Gunnarsson

Colan behöver inte blandas med något alls, den är fantastiskt god även som den är! Coca-cola har bara svarat att de inte kommenterar framtida produktlanseringar men att man kan hålla utkik i sociala medier, så vi kan inte säga mer än så i dagsläget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *