Coca-cola vanilla zero

Det har blivit dags att ta sig an ännu en vaniljvariant från Coca-cola. Coca-cola vanilla zero avslöjar det mesta genom sitt namn. Den tillverkas och säljs i Australien, Kanada, Hongkong, Nauru och USA. Vi hittar ingen ledtråd på burkens svenska klisterlapp, men att Grays skulle ligga bakom importen till Sverige känns inte som någon avlägsen gissning. Diet Coke vanilla, som vi testade för ett par år sedan, var en lyckad men inte perfekt sockerfri vaniljcola. Det ska bli spännande att se om det skett några tydliga förändringar sedan dess.

Förpackningen är trevlig, det zero-svarta kontrasteras av linjer och texter i biege, och typsnittet på ordet “Vanilla” ger ett klart mjukare intryck än vi är vana vid. Lite mer avslappnat och tillbakalutat, på något sätt. Vi har aldrig varit några stora fans av Coca-cola zeros framtoning så för oss är allt detta enbart positivt. Det är kanske inte den mest revolutionerande förpackningen någonsin, men den skiljer sig ändå på ett behagligt sätt från mängden.

Innan vi lämnar själva förpackningen tar vi en titt på innehållsförteckningen. Där kan vi konstatera att Coca-cola vanilla zero är sötad med aspartam och E950 acesulfam K. Samma sötningsmedel som i “vanlig” Coca-cola zero alltså.

Coca-cola zero vanilla skummar rikligt på sockerfria colors vis när vi häller upp. Skummet försvinner rätt snabbt men det är gott om stora bubblor kvar i glaset. Det ser reklamaktigt inbjudande ut. Helhetsintrycket av utseendet är fint utan att sticka ut. Doften är också riktigt inbjudande – cola och sval vanilj.

Smaken i vår första klunk är dock förvånansvärt vattnig. Det smakar inte alls så mycket cola som vi väntat oss, och det dröjer lite innan vaniljsmaken framträder. Vi inser att vi förväntat oss något betydligt fylligare. När vi skakat av oss den förväntningen känns Coca-cola vanilla zero klart godare. Vaniljen rundar av ganska trevligt, men ihop med sötningsmedlet får man ganska snabbt en oväntat torr eftersmak/känsla i munnen. Vi tar en klunk till för att skölja efter den förra.

Trots (eller tack vare?) torrheten är Coca-cola vanilla zero kanske den mest törstsläckande vaniljcolan vi provat. Här finns ingen besvärlig sliskkänsla alls. Faktum är att colan bara känns godare ju längre fram i testet vi kommer. Coca-cola vanilla zero kanske inte ska serveras alltför kall för att smakerna ska komma fram ordentligt? Hur som helst är den lättdrucken och törstsläckande, och när våra testburkar är urdruckna hade vi mycket väl kunnat tänka oss att påbörja ett par till (eller varför inte en 1,5-litersflaska?) bara för att det är gott och trevligt. Smaken är inte himlastormande för smaklökarna, men ju mer vi tänker på det desto mer lyckad känns den. Coca-cola har svängt ihop en törstsläckande vaniljcolasmak som man kan dricka mycket av utan att tröttna, och det kan väl inte bedömas som annat än lyckat.

Sammantaget är Coca-cola vanilla zero en vid första intrycket neutral bekantskap som sedan växer med tiden. Den är en bra blandning av Coca-cola zero och vanilj, speciellt när den är lite varmare än kylskåpstemperatur. Skulle detta kunna vara en smak lika hållbar som klassisk Coca-cola? Vi törs inte säga efter bara ett prov, men om Coca-cola vanilla zero var lite mer allmänt tillgänglig i våra trakter skulle vi mycket väl kunna tänka oss att undersöka saken grundligt över längre tid.

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 35cl
Inköpsställe:
ICA Focus, Göteborg
Pris:
14,95 kr
Pris/liter:
42,11 kr

5 kommentarer

Peter Ericsson

Utmärkt recension som vanligt, Fulcola! Frånsett att ert språkbruk med tiden har blivit mer och mer slipat (“himlastormande”!) tycker jag att det hedrar er att ni har en sådan objektiv syn på cola-drycker – där andra skulle rynka på näsan bara för att läskeblasken är sockerfri ser ni en utmaning! Att ni recenserar Cola-Cola Vanilla Zero på ett sådant neutralt vis och ändå argumenterar för både dess styrkor och svagheter visar att ni förhåller er väldigt professionellt till jobbet. Jag är personligen (som ofta) nyfiken på det ni recenserar, och Coca-cola vanilla zero är inget undantag. När jag handlar frukostmjölk och bröd på ICA Maxi imorgon kommer det definitivt vid sidan av senaste numret av Spider-Man att slinka ner en burk Vanilla Zero – och kanske också en Coca-cola cherry Zero! Tack för den fina recensionen!

Martin

Står en sådan i kylen, dum och tjock som man är har man ramlat in i ett liknande projekt som det ni gör dock med hela läskvärlden som spännvidd! Kommer förmodligen dö innan 50 i hjärtattack.

Anna

Jag älskar den här, är lite besviken på att så få butiker i Göteborg tagit in den. Någon som vet var den finns? Skall finans på Focus, men den är jämt slut när man är där.

Yngve

Anna: Det brukar finnas gott om Coca-cola vanilla zero på Coop konsum vid odinsplatsen samt på Coop forum i Bäckebol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *