Coca-cola zero hindbær

Under sommaren när vi i Sverige har fått njuta av Coca-cola zero peach har man i Danmark istället kunnat hitta Coca-cola zero hindbær på butikshyllorna. Hindbær betyder hallon, men det är lite oklart för oss varför man har valt att använda det danska ordet istället för att köra med ett helt engelskt namn. Möjligen syftar hindbær på en viss typ av hallon? Kanske föredrar danska konsumenter danska ord? Vi har tyvärr fler frågor än svar på den här punkten, kommentera gärna nedan om du vet mer.

Burken är röd och följer Coca-colas nuvarande tema med färgade ränder högst upp för att indikera variant och smak. En rosa rand för hallon och en svart rand för zero. Bakom själva Coca-cola-loggan finns en tjusig gammaldags illustration av ett hallon. Tyvärr känns inte proportionerna på de olika elementen riktigt rätt, vilket är oväntat. Texten hindbær på den rosa randen känns utsträckt på höjden och har för lite marginaler runt sig, och illustrationen av hallonet känns onödigt stor. Det är lite som att man har skickat ut mallarna för hur burkarna ska se ut och sedan har någon gått loss på dem utan att riktigt ha känslan för det. Lite synd, de små detaljerna påverkar verkligen helhetsintrycket när det gäller designen.

Det doftar kraftigt av hallon när vi öppnar burken, väldigt likt hallonsoda. Det är nästan så att vi blir förvånade över att drycken som kommer ur burken är brun istället för rosa. Utseendemässigt ser den ut som man kan förvänta sig av en sockerfri cola. Lagom brun, skummar en del men inte så att det stör, och försiktigt bubblig när skummet har lagt sig. Lite mer aktivitet i glaset hade inte skadat, men i övrigt har vi inget att anmärka på där.

Att dricka Coca-cola zero hindbær är en märklig upplevelse. Doften är väldigt lik hallonsoda men smaken levererar inte alls det man förväntar sig. Den består istället av en svag och vattnig ton av cola kombinerat med en ännu svagare ton av hallon. Hallonsmaken tycks dessutom komma och gå lite, i vissa klunkar känns det inte alls. De båda smakerna överröstas av en kraftig smak av sötningsmedel. På det sättet påminner den egentligen mer om en Coca-cola light än en Coca-cola zero, åtminstone så som de smakar här i Sverige. Vår erfarenhet är att dansk Coca-cola zero alltid har haft en starkare smak av sötningsmedel än den svenska, men den svagare smaken känns oväntad.

Det som gör det här nederlaget än mer ironiskt är att Coca-cola även har Fanta zero raspberry på marknaden nu, vilket alltså är en sockerfri Fanta med hallonsmak, och den smakar klassisk hallonsoda i det närmaste fri från bismaker av sötningsmedel.

Nej, det här var ingen rolig historia, mer än såhär hade vi väntat oss av Coca-cola.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
Ica kvantum Emporia, Malmö
Pris:
14,50 kr
Pris/liter:
43,94 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *