Diet coke feisty cherry

With a hint of chilli

Här i Sverige har vi kunnat hitta Coca-cola light exotic mango på butikshyllorna en längre tid, och även om det är trevligt i sig så bleknar konceptet i jämförelse med en del smaker som har lanserats utomlands. Diet coke feisty cherry är en av dem, och det handlar alltså om Diet coke, eller Coca-cola light som vi säger på svenska, smaksatt med körsbär och chili.

När vi först smakade Diet coke feisty cherry var det inget bra läge att sätta sig och skriva en recension. Vi är också förhållandevis övertygade om att taglinen “with a hint of chilli” saknades från burken den gången. Vi blev hur som helst glatt överraskade över att “feisty” inte bara var ett klatchigt ord att använda i namnet utan att colan hade lite chilisting i sig.

Testpanelen gillar verkligen körsbärscola, och på något sätt känns kombinationen av söta körsbär och hettan från chili som en genialisk kombination. För välmeriterade efterrättskonnässörer är det kanske en gammal dammig klassiker, men för oss känns den som en välkommen innovation. Men låt oss ersätta våra diffusa minnen av den här colan med färska intryck och se hur väl den faktiskt står sig i verkligheten.

Burken följer mallen för Diet coke, som för övrigt är precis samma design som Coca-cola light har här i Sverige. Den är till största del metallfärgad, men på framsidan finns Diet coke-loggan i svart och rött. I bakgrunden syns en uppförstorad version av samma logga i svagt rosa för att indikera smakvarianten. Överst på burken finns en starkare rosa rand där även smaknamnet feisty cherry står tydligt skrivet. Vi gillar kombinationen av en stark och en svag färg i samma nyans, men helhetsintrycket är ganska rörigt, särskilt eftersom “Diet” står skrivet i svart och “Coke” i rött.

Diet coke feisty cherry skummar precis som Coca-cola light brukar skumma och ser över lag ut precis som vanlig Coca-cola light. Den doftar körsbär på samma sätt som klassisk Cherry coke, åtminstone delvis. Det finns tyvärr en annan nyans där som snarare för tankarna till parfymerad handtvål, och det är knappast något positivt i sammanhanget.

Smaken är ganska svag även för att vara en sockerfri cola vilket stämmer väl överens med våra tidigare erfarenheter av Coca-cola light. Som vi har sagt förr föredrar vi den lite fylligare colasmaken som Coca-cola zero erbjuder, särskillt eftersom den också maskerar bismakerna av sötningsmedel på ett bättre sätt. Körsbärssmaken är inte alls så stark eller djup som vi ville minnas den. Efter lite experimenterande kan vi konstatera att körsbärsinslagen framför allt finns i doften. Som bekant påverkar luktsinnet smaken väldigt mycket, vilket i det här fallet tyvärr innebär att tvålkänslan förs över även dit. Det tvåliga intrycket förstärks av att colan lämnar en lite sträv känsla efter sig i svalget efter att man har druckit den. Inte heller chilistinget finns där som vi minns det, det är snarare en svagt pepprig eftersmak som dröjer sig kvar i munnen. Mycket mer svartpeppar än fruktig chili.

Diet coke feisty cherry visade sig tyvärr bara vara en blek kopia av vår minnesbild. Kombinationen av körsbär och chili känns fortfarande klockren och borde dessutom passa förträffligt ihop med en rund och söt colasmak. Kanske finns det en körsbärscola med chili där ute som lever upp till våra rosaskimrande minnen av den här colan, kanske kommer vi att låta våra liv gå i spillror i jakten på något som bara var en flyktig dröm.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
Coopers candy
Pris:
16,00 kr
Pris/liter:
48,48 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *