Premier extreme cola cherry

Premier, Axfoods eget läskmärke, har prytt drycker av minst sagt varierande kvalitet genom åren. Vår känsla är ändå att de har blivit bättre med tiden, en gissning är att dagens konsumenter kanske inte nöjer sig med enbart ett lågt pris, utan faktiskt vill uppskatta produkterna också. Det första tecknet på en lite högre kvalitet var Premier extreme cola, en sorts budgetalternativ eller ersättare till Jolt cola när det begav sig. Eftersom vi idag ska testa en smaksatt variant av samma cola, Premier extreme cola cherry, håller sig förväntningarna åtminstone på den positiva delen av skalan.

Burken följer samma tema som Premier extreme cola vanilla, alltså den vanliga Premier extreme cola-designen med en tydlig rand som visar vilken smak det rör sig om. I det här fallet är det körsbär, och burken pryds därför av ett lila band som passar hyggligt bra tillsammans med designen i övrigt.

Vi häller upp ett glas och gillar vad vi ser. Skummet är utmärkt, det väser och fräser på ett väldigt inbjudande sätt, och försvinner i lagom takt. Vi nosar lite på glaset, när man vet om det luktar det onekligen körsbär, men i ett blindtest hade nog doften snarare känts diffust söt. Nog fluktat och luktat, dags att smaka!

Vi blir lite tagna på sängen av den intensiva körsbärssmaken, den är mycket mer naturlig än vi hade väntat oss och i ett flyktigt ögonblick kan vi känna den lilla syrligheten som dansar ovanpå de mörka tonerna i riktigt mogna körsbär. Om doften var lite svår att identifiera är smaken desto lättare. Körsbärssmaken tar överhanden lite, men framför allt i slutet av varje klunk känns det att den står på en stabil colagrund. Körsbär är en av de mest klassiska colasmakerna, och här har Premier verkligen lyckats, det smakar mer premium än budget. Först mot slutet av burken börjar körsbärssmaken bli en smula för mycket, men det är onekligen en välbalanserad och god cola.

Trots att det finns andra körsbärscolor att få tag på – till och med svensktillverkad Coca-cola cherry i skrivande stund – så skulle vi inte bli förvånade om en Premier extreme cola hittade ner i varukorgen både en och två gånger framöver.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Nej

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 33cl
Inköpsställe:
Willys, Lund
Pris:
5,90 kr
Pris/liter:
17,88 kr

9 kommentarer

Anonym

Den är en av de nya smakerna och jag måste säga att den är godare än någon annan cherry cola. Väldigt stark smak av körsbär och riktigt god.

Tompa

Kul med en ny körsbärscola, men VARFÖR måste Premier lansera ÄNNU en sockerfylld cola när det finns så många sockerfria alternativ? Hört talas om Stevia, exempelvis? Det är ett helt naturligt sötningsmedel som inte är konstgjort på några vis alls! Jag blir så less på denna sockerhets, tillverkarna verkar tro att konsumenterna inte har förstått hur hälsovådligt denna ständiga sockerkonsumtion egentligen är. Suck…

Martin Gunnarsson

Det går rykten om Coca-cola sötad med Stevia, vi har tyvärr inte så mycket hårda fakta i frågan just nu.

(svrt)

“Problemet” med “nya” sötningsmedel är att de dels oftast är jobbigare att arbeta med än socker – t.ex. skummar mer än vanligt socker vid produktionen, där cola-drycker är en av de “jobbigare” dryckerna att arbeta med. Det krävs lite inkörning helt enkelt.

När det gäller Stevia så arbetar säkerligen flera bolag med att testa detta sötningsmedel. Men det tar lite tid, dels så är Stevia ett relativt nyligen godkänt medel att använda i livsmedel (ett par år) i bland annat USA och EU. Sen har Stevia en lätt ton av lakrits som man måste balansera med den smak som tillverkaren vill uppnå. Sen som sagt måste hela maskineriet förberedas, när det gäller temperatur, tapphastighet etc.

Jag är säker att vi inom två-tre produktlanseringsfönster kommer att se en steviasötad cola.

Martin Gunnarsson

Du verkar ha bra koll på läget, det gillar vi!

(svrt) aka anonym nedan..

För dig som önskar stevia drycker… jag har som ovan nämnt att vi kan vänta oss det inom ett par produktfönster. Jag sa även att ett gäng bolag arbetar med det. Coca-cola har ju redan lanserat produkter med Stevia (vitamin water) så ja de är kanske ett av bolagen som kommer presentera en produkt inom sinsom tid (hint hint)

Hur ett större bryggeri arbetar med och ser på stevia kan ni se här:
http://www.Coca-cola.se/nordic-corp/cc/se_SV/pages/products/stevia.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *