Ubuntu cola

Ubuntu colaKaffekedjan Barista utmärker sig bland andra kaffehak genom att ha ett stort fokus på krav- och rättvisemärkta produkter. De kommer inom kort att börja sälja Ubuntu cola, som är något så ovanligt som en rättvisemärkt cola. Ubuntu är, förutom namnet på ett operativsystem, en afrikansk filosofi som handlar om att värna om andra, så det är ett väldigt passande namn.

Rättvisemärkningen är ett försök att motverka trenden att vi lyckligt lottade människor ska kunna köpa billiga saker på bekostnad av dem som producerar råvarorna. Rättvisemärkta råvaror produceras inte helt sällan av kooperativ där människor genom att samarbeta kan hoppa över en eller flera mellanhänder i försäljningen till det tillverkande företaget, och sånt gillar vi skarpt.

Ubuntu cola tillverkas av rättvisemärkt socker från Malawi och Zambia, och är enligt Barista mycket god. Colasorter som tillverkas i ett försök att göra nyttigare läsk brukar oftast sluta med äckligt blask, men rättvisemärkta produkter behöver alltså inte skilja sig från sina icke rättvisemärkta motsvarigheter på det sättet.

Barista säger:

33% av Ubuntus vinst går till projekt i Afrika. Sockerodlarna i Kasintula tjänar sex gånger mer än landsgenomsnittet tack vare Fairtrade. Det innebär knappt 30 SEK om dagen, men räcker för att bo i riktiga tegelhus med elektricitet, ha rinnande vatten och att kunna sända barnen till skolan.

Vi ska försöka få tag på en Ubuntu cola så fort som möjligt, och återkommer så klart med en recension. På Baristas hemsida kan man läsa mer om colan.

Tack till Anton Ohlsson som tipsade om den här nyheten!

Skrivet av

38 kommentarer

Olle

Lagom sötma, riktig colasmak och ett snyggt varumärke. Gillar den skarpt

//Olle

Christian

Det här var verkligen inte min typ av cola.. Alldeles för små bubblor för mig :(

Magnus

ja köpte denna bara för att den var 2 kronor dyrare men..
smakade ju precis som cola ;) hade gärna köpt dom om dom hade kostat lika mkt som den vanliga Coca cola

Jesper

Håller inte med om att den smakar precis som vanlig cola, tankarna far för mig ganska raskt till trocadero… Men trocadero är gott det med :D

STORT plus att det är fairtrade, har länge letat efter ett alternativ till de brutala Coca-cola company, det här kan kanske vara svaret…

Tommy

Jag dricker den för att jag är en Linuxnörd och gillar Ubuntu som operativsystem. Att den är Fairtrade osv. gör mig bara gladare!

Anna

Sitter och smuttar på den just nu jag med. Har sett den stå där på affär hyllan, mysterisk och främmande. Var aningen rädd för den (nån nämnde den smakade must?) en blev positivt överraskad. mycket mysig.

Dricker inte personligen kola så ofta så kväver inte den är förändringen alltför mycket på plånboken. UBUNTU för thë wïn

Stefan Börjesson

Den här är rent underbar, på coop forum här i halsmtad kostar den inte mycket mer än de övriga cola sorterna så jag köpte den och den var klart den godaste colan jag någonsin druckit i hela mitt 25åriga liv… Mycket god.. denna borde få en 6a av 5… Sen även extra bonus för att den är fairtrade

Per

Helt klart en av de bästa colorna och även den snyggaste. Ett måste för alla Linuxnördar som mig.

Khaled

Fantastisk. Väntar på min som kyler ned sig i kylen :-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *