Hembubblat

Kolsyremaskiner är långt ifrån en ny företeelse, de var populära redan på 70-talet, innan de av en eller annan anledning föll i glömska. För några år sen fick de ett rejält uppsving igen, och den här gången verkar det vara mer än bara en fluga. Det är i och för sig inte så konstigt, det finns många fördelar med att bubbla sitt eget vatten. I längden är det ekonomiskt, bra för miljön och inte minst smidigt. Istället för att släpa vatten från affären, vilket dessutom kan kräva viss framförhållning, kan man tillverka läsk och kolsyrat vatten *on demand* direkt i köket.

Vi har fått massvis av önskemål om att testa Sodastreams olika colasmaker genom åren, men vi har tvekat lite eftersom det inte är någon enhetlig produkt. Resultatet kan variera beroende på vattnet och mängden kolsyra och smakkoncentrat. Med tiden mjuknade vi lite, och när Sodastream hörde av sig och undrade om vi inte skulle testa att göra lite egen cola kände vi att tiden var mogen.

I våra tester har vi använt oss av en Sodastream Source, en ganska enkel maskin med fokus på design istället för funktioner. Den indikerar i alla fall kolsyrenivån medan man bubblar, vilket gör det lättare att få till ett konsekvent resultat. Det kan vara en bra finess att hålla utkik efter om man funderar på att köpa en maskin.

Att tillverka cola

Oavsett vilken dryck man vill tillverka är det alltid enbart vatten man kolsyrar, smakkoncentratet tillsätts efteråt. Detta är viktigt eftersom maskinens munstycken kan sättas igen av andra vätskor, vilket kan leda till en massa elände. Lite tråkigt, det hade varit spännande att kolsyra mjölk, kaffe och annat skoj. Trots att kolsyremaskinerna framstår som ganska enkla apparater ska man inte glömma att man har med gas under ganska högt tryck att göra.


Hur mycket man kolsyrar beror naturligtvis på tycke och smak, men också vilken dryck man är ute efter. För just cola rekommenderar Sodastream att man kolsyrar ganska mycket, för att inte säga väldigt mycket. Deras tips är att man kolsyrar till max, släpper på trycket och sedan kolsyrar lite till. Det lät konstigt först, men vi återkommer till det.

När vattnet är kolsyrat till den nivå man tycker är lagom är det dags att smaksätta det med hjälp av smakkoncentrat. Det bra att luta flaskan lite medan man häller i koncentratet, annars finns det risk för att det bubblar över. Å andra sidan känner man sig lite som en trollkarl om man häller det rakt ned i flaskan, vattnet är först ganska stilla, men när man tillsätter sin starkt färgade trolldryck bubblar det till som tusan! Oavsett hur livlig fantasi man har när man blandar är grovjobbet sedan avklarat, det är bara att skruva på korken och vispa runt drycken lite. Koncentratet löser sig väldigt lätt i vattnet, så det krävs inga våldsamma rörelser. Totalt tar processen ungefär en minut, enkelt och smidigt.


Är man den förutseende typen kan man ha en flaska färdigbubblat vatten i kylen och sedan smaksätta det efter behag när man ska dricka det, då går det inte bara snabbare, man får dessutom sin dryck väl kyld.

Smakerna

Det finns en mängd olika smakkoncentrat i butikerna. Just Sodastream har för tillfället tre olika colasmaker, Sodastream cola, Sodastream cola light och Sodastream cola sugarfree. Man får anta att de är tänkta att motsvara Coca-cola, Coca-cola light och Coca-cola zero. Smakerna kommer att uppdateras under hösten, och vi har fått testa de nya varianterna av Sodastream cola och Sodastream cola light. Tyvärr var inte den nya Sodastream cola sugarfree riktigt klar.

Sodastream cola är över lag en trevlig cola som bäst kan beskrivas som ganska vanlig. Cola, helt enkelt. De första gångerna vi smakade den kändes den lite för söt, men när vi sedan testade tricket med mycket kolsyra blev det bättre. Med kraftigt kolsyrat vatten blir den betydligt friskare, utan att själva kolsyran stör. Faktum är att kolsyran känns mycket mindre påträngande i colan än om man dricker vattnet som det är, den blir mjukare på något sätt. Vi kan inte riktigt förklara varför, men så är det. Här kan man så klart laborera lite och prova olika kolsyrenivåer, vi gillar generellt lite mindre söta colasorter, men smaken varierar ju.

Sodastream cola light är en ganska fruktig lightcola med tydliga toner av mosiga päron eller kanske rent av banan. Den här fruktigheten är Sodastream långt ifrån ensamma om, men det är ingen favoritnisch hos oss på redaktionen. Närvaron av sötningsmedel går inte att ta miste på, men den ligger på ungefär samma nivåer som många andra sockerfria colasroter. Colan fungerar bra i längden, och man går gärna och gör en flaska till när den första litern är slut.

Både Sodastream cola och Sodastream cola light är ganska mörkt bruna och ser inbjudande ut. Hur spralliga de är i glaset är naturligtvis upp till var och en, men kör man med mycket kolsyra är de lite lagom småbubbliga sådär. Ingen av dem skummar särskilt mycket, konstigt nog får vi säga, eftersom framför allt sockerfri cola har en förmåga att vara väldigt skum av sig. Det kanske hade ställt till besvär vid själva tillredningen i fallet med egentillverkad läsk.

Sodastream cola sugarfree är smaken vi tycker minst om, eftersom vi vet att den kommer att uppdateras inom kort lägger vi ingen större vikt vid den, utan ger den en ny chans så småningom.

Sammanfattningsvis kan man säga att Sodastreams colasorter matchar vilken OK butikscola som helst. Brukar man satsa på butikernas egna märken blir man nog minst lika nöjd med hemmagjord, och sparar dessutom pengar, miljö och sin rygg. Har man hittat sitt favoritmärke och har svårt för andra alternativ ska man nog smaka egentillverkad cola hos en kompis innan man slår till på en kolsyremaskin, annars finns det risk att den bara blir stående, och det blir varken plånboken, miljön eller ryggen gladare av.

Skrivet av

10 kommentarer

Martin Gunnarsson

Det är inte alls omöjligt att vi gör en jämförelse mellan olika koncentrat framöver!

Björn

Jag jag tycker också Sodastreams “vanliga” Cola är riktigt god. Jag brukar ta lite mer extrakt än vad anvisningarna säger och då blir den riktigt god. När det gäller köpt cola är och förblir jag ett troget Pepsifan.

Mikael

SodaStreams cola är väldigt god. Härligt att slippa släpa hem flaskor =)

Danne

Kommer bli fint att kunna testa den nya lightcolan som ni skriver om i denna artikel!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *