Coca-cola plus coffee sin azúcar

Coca-cola har till vår glädje börjat ta ut svängarna med sin smaksättning de senaste åren. Framför allt verkar det vara de sockerfria varianterna som ges lite extra kärlek, exempelvis den smarriga Coca-cola zero peach. Oftast är det trevliga frukter som står för accenten och vi blev därför en smula förvånade när vi sprang på en ny kaffeversion av Coca-cola i sydeuropa under våren.

Coca-cola plus coffee har tydligen introducerats i Japan och sedan spritt sig i andra östliga länder som Thailand och Australien. Precis som med den gamla godingen Coca-Cola blak är vi fundersamma över varför man lanserar de här smakerna i sydeuropa istället för exempelvis Sverige, som ju lätt placerar sig på topp tio när det gäller kaffekonsumtion i världen.

Vi har sett Coca-cola plus coffee i både Italien och Spanien, och båda gångerna har den varit sockerfri. I Japan verkar den däremot innehålla socker, så det är ju inte helt otänkbart att även den sorten skulle kunna leta sig häråt. Om Coca-cola väljer att enbart lansera den sockerfria varianten här i Europa kan man ju tycka att de borde ha kallat den exempelvis Coca-cola zero coffee, men Coca-cola plus coffee verkar å andra sidan vara lite mer av en egen dryck. Ett mellanting mellan kaffe och läsk snarare än läsk med kaffesmak? Vi får i alla fall känslan av att Coca-cola vill att vi ska se den så.

Vi häller upp ett glas. Ett centimetertjockt lager fint, ljusbrunt skum bildas på ytan och frasar inbjudande medan det långsamt försvinner bort. Colan doftar kaffe men ändå inte. Associationerna går direkt till “coffee drops”-karamellerna man kunde köpa i svåröppnade metallburkar på danmarksfärjan under barndomens semesterresor. De tycktes tilltala både vuxna och barn och smakade nog egentligen inte så mycket kaffe, snarare socker med en mild antydan av kaffe.

Den första smakmässiga bekantskapen med Coca-cola plus coffee är tyävrr inte särskilt angenäm. Colan smakar kaffe med alldeles för mycket socker i, sånt kaffe man lätt åstadkommer när man försöker lära sig tycka om kaffe innan man har insett att mer socker inte gör saken bättre. Eftersom smaken är så söt glömmer vi gång på gång att det faktiskt inte är en cola sötad med socker. Det är bara en liten hint av sötsningsmedel i den sista eftersmaken som skvallrar om hur det egentligen ligger till. Kaffet verkar dölja bismakerna på ett väldigt bra sätt. Samtidigt känns det som att kaffesmaken maskerar lite väl mycket av själva colasmaken i samma veva och reducerar den till en sorts bakgrundssötma. Balansen mellan de två komponenterna kunde absolut ha varit bättre.

Glädjande nog blir smaken trevligare ju längre ner i glaset vi kommer. För en otränad strupe var ändå en burk på 250 ml precis lagom, mer hade bara blivit jobbigt. Coca-cola plus coffee är nog inget vi hade köpt i några större mängder om den började säljas i Sverige, men vi är samtidigt väldigt positiva till alla nya roliga colasmaker som dyker upp och det hade inte skadat att kunna varva all tropisk frukt med lite kaffe då och då.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
Aluminiumburk 25cl
Inköpsställe:
Supersol, San Pedro
Pris:
10,60 kr
Pris/liter:
42,40 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *