Coca-cola zero cherry

Många har försökt göra god körsbärscola genom tiderna, vissa har lyckats bättre än ändra. I en del av sorterna spelar colasmaken en ytterst diskret statistroll som på sin höjd flimrar förbi i någon sekund. I andra änden av skalan hittar vi körsbärssmaken längst fram på scenen, och i många av birollerna. En riktig diva som vill ha allt strålkastarljus på sig. Coca-cola brukar lyckas hitta en ganska bra balans mellan cola och körsbär, och deras Diet Coke with cherry är en av de godare körsbärscolorna vi har smakat. Det är ganska intressant i det här sammanhanget eftersom Coca-cola zero cherry, som står framför oss på bordet idag, är en cola med samma smaksättning och samma sötningsmedel från samma tillverkare. Hm.

Coca-cola zero cherry känns lite blaskig till en början, man väntar sig en sötare och fylligare smak av en körsbärscola. Utan socker är det svårt att få till, men det behöver inte vara rakt igenom illa. Körsbärssmaken kan leda till näst intill outhärdlig sliskighet om den kombineras med för mycket socker, och det vill man ju inte vara med om.

En sak är i alla fall säker med Coca-cola zero cherry, balansen mellan cola och körsbär är utomordentligt bra. En finstämd duett där ingen försöker stjäla showen från den andra. Ska man leta fel, och det ska man så klart om man är colakritiker, så finns det en viss eftersmak av sötningsmedel med i bilden. Den stör inte mycket, faktum är att det bär emot lite att klaga på den eftersom den stora majoriteten av sockerfria colasorter lyckas betydligt sämre än såhär, men den tar ned upplevelsen ett snäpp från perfekt, som en liten fläck på en vit kostym.

Coca-cola zero cherry har en lite rödare färg än vanlig Coca-cola, åtminstone inbillar vi oss det. Den toppar glaset med ett tjockt lager klassiskt aspartamskum, för tjockt för att vara snyggt, och för långsamt för att kännas fräscht. Etiketten känns lite billigt rörig, vilket är lite tråkigt.

Coca-cola zero cherry smakar definitivt mer cherry än zero, men förpackningen är tråkig och eftersmaken av aspartam är i tydligaste laget. Vi kan ändå inte sticka under stolen med att det här är en väldigt lyckad lightcola som vi verkligen inte skulle ha något emot att se i våra svenska butiker.

Skriven av

Fakta

Tillverkare/märke:
Colan säljs i:
Sockerfri:
Ja

Recenserat exemplar

Förpackning:
PET-flaska 59cl
Inköpsställe:
Walgreens, San Francisco, Usa
Pris:
9,50 kr
Pris/liter:
16,10 kr

10 kommentarer

Oscar

Utmärkt recension – och ett extra plus för ett språkbruk som både kittlar och återger smaknyanserna på ett bra sätt. Fulcola, för oss som inte bor i USA – går den Coca Cola Zero Cherry att köpa i Sverige? Vad säger svenska Coca Cola om varför de är så kallsinniga till körsbär som tillsammans med kanel är en jättesmak i USA?

Martin Gunnarsson

Tack och bock för de fina kommentarerna, de värmer! Vi bor inte heller i USA, men både vi och hängivna läsare tar med oss intressanta colasorter från de länder som vi råkar besöka på semeter eller i våra “riktiga” jobb. Mitt bästa tips i Sverige är Gray’s (www.grays.se eller någon av de livsmedelsbutiker där deras sortiment finns). De har inte haft just den här sorten tidigare, men väl vanlig Coca-cola cherry. Vi har nyligen ställt ett antal frågor från er läsare till Coca-cola, däribland om just de här smakerna, om/när de kommer till Sverige och varför/varför inte. Kika tillbaks inom 1-2 veckor så hoppas jag att vi har svaren på plats.

Oscar

Tack för det utförliga svaret! Jag ser fram mot frågorna, eller rättare sagt svaren. Som tack kanske jag kan få framföra ett förslag på artikel? “Historian bakom Black Orange” samt “Så här gör du din egen Black Orange”? :)

Warp TI

Blä aspartam är inte bra tar hellre stevia eller sucralos men aspartam mår ja illa av.

Henrik

Provade för några dagar sedan en Coca Cola Cherry (ej Zero, inköpt i Ö-vik ovanför ÖB). Den smakade enligt min åsikt tyvärr fruktansvärt. ;_;
Kännde knappt skillnaden på den och Dr Pepper, ingen körsbärssmak alls, bara en massa mandel! Hmmm, men nu i efterhand kan jag möjligtvis lukta till mig ett par ppm körsbär i burken…

Tack för en bra recension! Jag tror jag för en gångs skull ska ge mig på en Zero-variant, den verkar ju faktist vara bättre för en gångs skull.

Anonym

vad fan va det där för sida?! denna har fan ingenting med cola att göra bara massa sjuka skit saker göra! föresten var det porr också på sidan. jävla @%&/¤ !!!

Thomas

Finns nu även svensk tillverkad Cola zero cherry
http://www.Coca-cola.se/brands/Coca-cola/Coca-cola-cherry-zero
Fick följande svar från Coca Cola Sverige :
Hej Thomas!

Tack för ditt mejl. Coca-cola cherry Zero ingår i vårt svenska sortiment, i 33cl burk, Tyvärr kan vi inte svara på i vilken butik man kan köpa denna produkt, eftersom det är butikerna själva som beställer in dem. Butikernas produktsortiment varierar från butik till butik. Håll gärna utkik i din butik och fråga dem ifall de tänker köpa in den önskade produkten framöver. Coca-cola vanilla zero ingår däremot inte i vårt sortiment. Jag kan inte svara på hur det ser ut längre fram men jag ska framföra ditt önskemål till ansvariga!

Önskar dig en trevlig dag!

Med vänliga hälsningar
Helena
Konsumentkontakt
Coca-cola Enterprises Sverige AB

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *