Våra vänner (?) sötningsmedlen

SockerbitarSockerfria produkter blir allt vanligare, och det handlar inte bara om läsk. Allt från ketchup till yoghurt finns idag att få utan socker. Och visst låter det bra med “inget tillsatt socker”, men vad är det egentligen man ersätter sockret med? Här kommer en liten genomgång av de sötningsmedel som idag används flitigast i sockerfri läsk.

Acesulfam K (E950)

Acesulfam K (även känt som acesulfamkalium) har precis som sackarin en ganska besk eftersmak och används därför ofta tillsammans med andra sötningsmedel, exempelvis aspartam. Tillsammans bildar acesulfam K och aspartam en smak som påminner ganska mycket om socker.
Acesulfam K anses inte medföra några allvarliga hälsorisker, men precis som med många andra sötningsmedel finns det personer och organisationer som är av motsatt åsikt.

Aspartam (E951)

Aspartam (även känt som NutraSweet) är det absout vanligaste sötningsmedlet i sockerfri läsk. Det är upp till 200 gånger sötare än socker. Aspartam har under lång tid anklagats för att vara cancerframkallande, men ingen har kunnat visa några starka bevis på detta. Ämnet har dock vissa välkända tvivelaktiga egenskaper. Dels bryts det ned redan vid 30 grader, alltså så fort det hamnar i kroppen. I samband med detta bildas små mängder metanol, något som absolut inte är nyttigt. Metanol förkommer dock i mycket små mängder även i fruktjuice, och bör därför inte ställa till med några större problem om man inte får i sig löjligt stora mängder aspartam. Ett annat ämne som uppstår är fenylalanin, något som normalt sett inte är några problem för kroppen att hantera. Personer som lider av sjukdomen PKU/fenylketonuri kan dock inte hantera fenylalanin, och kan därför drabbas av hjärnskador om de får i sig ämnet. Det är därför alla produkter med aspartam har märkningen “innehåller en fenylalaninkälla”.

Cyklamat (E952)

Cyklamat är “bara” 30 gånger sötare än socker, och därmed det minst söta av de vanliga sötningsmedlen. Cyklamat förbjöds i Sverige under sextiotalet sedan studier på råttor hade visat på cancerframkallande egenskaper. 1979 ändrades bilden av ämnet lite, då ny forskning visade att ämnet inte var så farligt som man tidigare trott. Det fick fortfarande inte förekomma som en ingrediens i livsmedel, utan bara som bordsötningsmedel.
Helt nyligen blev det åter igen tillåtet att använda cyklamat i livsmedel i Sverige, sedan reglerna anpassats efter nya EU-direktiv. Dessa direktiv bygger på information från SCF, EU:s vetenskapliga kommitté. Det har dock inte börjat användas i någon större utsträckning.

Sackarin (E954)

Sackarin är upp till 700 gånger sötare än socker, och därmed det sötaste av de vanliga sötningsmedlen. Men sötma är inte allt, det måste smaka gott också. Sackarin kan ge en besk eftersmak och förekommer därför sällan på egen hand. Cyklamat eller aspartam brukar få finnas med som komplement i sockerfria läskedrycker.

Sukralos (E955)

Sukralos (även känt som sucralose och SPLENDA) är ett sötningsmedel som lanserats ganska hårt de senaste åren i framförallt USA. Det är 600 gånger sötare än socker, vilket innebär att mycket små mängder räcker för att få en söt produkt. Ämnet bryts inte ned i kroppen och kan därför inte sägas innehålla några kalorier. Den mest välkända produkten med sukralos är den nya varianten av Coca-cola light, som har letat sig ut på butikshyllorna sedan slutet av januari.
Sukralos framställs av vanligt socker. Förenklat sett kan man säga att man låter sockret reagera med ämnet klor. Vissa delar i sockermolekylerna byts då ut mot kloratomer, vilket förändrar ämnets egenskaper en hel del. Röster har höjts angående kloret, och man menar att det kan medföra risker både för miljön och konsumenternas hälsa. Livsmedelsverket har dock tillbakavisat kritiken, som åtminstone till viss del verkar komma från människor som i stort sett är emot allt.
Det finns naturligtvis mer trovärdiga kritiker också, men som med alla sötningsmedel är det svårt att veta vad man ska tro. De olika argumenten kommer nästan alltid från organisationer som antingen tjänar pengar på socker eller sötningsmedel.

Skrivet av

21 kommentarer

Micke

I HATE SUCRALOSE !.Över en natt gick “Coca cola light” från att ha varit Sveriges godaste light-cola,till att hamna långt ner på nivåer som “Cuba cola light” och “Eldorado cola“.
T o m “ICA cola light” är rejält godare än den här Sucralose-smörjan !.”Coke”-entusiast som jag har varit i 30 år,får jag helt enkelt nu gå över till konkurrenten.De senaste versionerna av “Pepsi max” och “Pepsi light” är de nya regenterna på light-cola listan.Till råga på eländet tycks expertisen anse att Sucralose är både farligare och miljöskadligare än Aspartamet.Jag är sååååå besviken !…

:-( :-( :-(

michel

håller fullständigt med dig dock tycker jag coca cola orginal e godast men försökte vänja mig vid coca cola light och den började smaka bra helt enkelt, sen bytte de till sucralose och det smakade “sk-T” USCH , men nya coca cola zero e som gamla light om jag har förstått det rätt, smakar till och med godare än gamla light(kanske e inbillningssjuk men a) dricker än nu faktiskt

Nisken

Antingen har man socker eller så kan man dricka vatten!

Denna kemiska smörja både smakar vidrigt och är osäker ur hälso och miljösynpunkt. Testade CC Zero igår – det misstaget gör jag inte om….

n1993

ASPARTAM FTW (Tur att den gamla CC light kom tillbaka i form av CC Zero, sukrakulos är inte gott!)

Anonym

Vad är problemet med att äta med måtta? Socker är inte farligt, men ohälsosamt i stora mängder. Det finns inget som visar att light är bättre än vanligt socker, förutom möjligtvis mot tänderna. Är det verkligen så att människor tror att de är “nyttiga” bara för att de väljer sötningsmedel istället för socker? Är det inte lika bra att bara äta det som är onyttigt i små mängder och känna ett gott samvete mot kropp och natur?…

Anonym

Jag tycker CC Zero är den första sockerfria colan som är någorlunda god. Bättre än Coca Cola Light med aspartam, och definitivt mycket bättre än sucralose-varianten.
Jag är diabetiker, och riktig CC med socker får jag njuta endast när jag råkat dra i mig för mycket insulin (och tro mig, då njuter man inte nått vidare).

ronnie

DONT DRINK DIET COKE THATS FOR FAT PEOPLE!!!!

SÖTNINGSMEDEL ÄR VIDRIGT!!!!

jag knarkade skiten i flera år och utvecklade tillsut nån weird variant av överkänslighet mot bajset

nu får jag ballongmage bara av att lukta på en påse stimorol typ så känslig e jag…jag hatar hatar hatar allt som light heter

Robban

Sucralose är enligt expertis på området bara 1 enda molekyls skillnad från bekämpningsmedlet DDT som totalförbjudits i Sverige för länge sedan…
Vågar ni dricka denna skit??

Martin Gunnarsson

Du vet inte vad du pratar om över huvud taget. Ursäkta tonfallet, men jag blir ganska trött när människor presenterar saker helt tagna ur luften som om de vore sanna. Jag ska inte försvara sukralos på något sätt, men vi kan väl hålla oss till fakta i alla fall.

Att säga att det är “en molekyls skillnad” på två sammansatta ämnen, som alltså är uppbyggda av molekyler, är ganska dumt. Du kanske har läst att det bara skiljer en atom mellan molekylerna, men det stämmer i alla fall inte. DDT-molekylen och sukralos-molekylen är inte särskilt lika:

Så ligger det alltså till. Bilderna kommer från Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/DDT
http://en.wikipedia.org/wiki/Sucralose

kippen

en molekyls skillnad, för visso, men OH grupperna är till antalet fem :D

Anonym

Joakim
Du kan ju inte jämföra med sexualitet, handikappade osv. då de inte själva har valt att vara på det visset. Är man fet sa har man indirekt valt det genom sin idiotiska levnadsstil.

Anonym

eewwh! fy! vad äckligt är det så där en sötningsmedel ser ut! det så äcklig bild!

Z. Zealou (SDU)

Feta människor gör våld på sig själva just pg.a. att de av någon anledning äter så mycket dålig mat så att de blir feta vilket är ett tämligen ohälsosamt och oattraktivt tillstånd. Det är antagligen därför “ronnie” uppmanar folk att inte drika för mycket cola. Man kunde ju önska att en medlem i ett “konservativt” kristet ungdomsförbund inte var så PK att han använde ord som “homofob” och “sexist” i debatt om feta människor, men KD och KDU är tydligen lika köpta och värdelösa som vanligt.. (man kunde förvänta sig lite högre inteligens och korsfararanda av kristna än du och din fördömda mespropp till partiledare)

Bloppe

Joakim Lindblad: Hur kan du dedikera ett så långt inlägg åt att bara attackera en person sådär? Utan att ens gå in på vad det var han ville säga. Uschligt av dig. Dålig reklam för KDU dessutom. Detta säger jag inte för att jag står upp för att han går på feta människor (det gör jag inte), utan för att det du gör bara leder till en personlig pajkastning. Politik, någon?

Bloppe

Joakim Lindblom* ska det förstås vara. Ursäkta! (saknar redigeringsfunktion)

Zealou (SDU)

Ja du Bloppe… politik. Även om jag själv är sverigedemokrat, har jag goda kontakter/vänner inom KDU:s konservativa rörelse (säger T&F dig något?) som skvallrar om en kort liten sockerbagare i slips som alltjämt hänger med socialliberala flummare och nördiga söndagsskolegossar i KDUs vänster/pk/flum-falang på partimötena. Samma idioter som håller på att förstöra KD/KDU inifrån genom att inte våga vara konservativa utan bete sig som värsta sorterns snällist-socialliberaler. (vilket iof.s. är bra för Sverigedemokraterna och SDU som mer än gärna emot konservativa politiska “flyktingar”)

Gå med i SDU om ni vill hänga med några som vågar stå för att vi älskar politiskt inkorrekta västerländska värderingar som CocaCola och McDonalds, och använder vår västerländska demokratiska frihet att konsumera dessa efter våra möten. Ni slipper garanterat pk-flum som “du är antagligen homofob, rasist och sexist” i en tråd om sötningsmedel, tillskilnad från dessa “krist”demokratiska pk-huvuden, en skam för oss riktigt troende kristna i Sverige.

Mars

Har hört någonstans att man använder Aspartam för att rengöra verktyg på sjukhus efter operationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *